Rólunk

A makerspace, szabad fordításban az alkotók tere, egy olyan hely, ahol az alkotók zavartalanul alkothatnak. Ez azt jelenti, hogy van fizikai hely és vannak eszközök. A szakirodalom szerint:

“A makerspace egy általános megnevezés egy olyan térre, ahol emberek összejönnek, hogy dolgokat hozzanak létre.
A makerspace-ek szakosodhatnak elektronikára, robotikára, famegmunkálásra, varrásra, lézervágásra, programozásra vagy ezek különböző kombinációjára.”

Ennek értelmében a makerspace a műhelyek vegyesboltja - mindenből van benne. Pont annyi és olyan géppark áll benne rendelkezésre, amivel a fenti tevékenységek gond nélkül végezhetők, de nem akkora mennyiségben, hogy már gyártásról, gyárról lehessen beszélni. A makerspace.hu is ezt az elvet követi - széles gépparkkal széles képességek elsajátítását és gyakorlását teszi lehetővé. Ebben az értelemben a makerspace.hu műhely, közösségi műhely.

 

A makerspace.hu nagykovácsi műhelye nem fog egyértelműen egy megmunkálási terület felé sem, hanem az összes alkotói terület felé kínál utakat és gépeket. A modern alkotás alaptétele, hogy olyan technológiák (CNC marás, 3d nyomtatás, lézervágás, mikroszámítógépek, stb.) állnak rendelkezésre egy helyen, amellyel szinte bármilyen ötlet megvalósítható - ha drónt akarsz építeni, azt fogsz, ha kabátot, akkor az is kivitelezhető, de ha éppen motort, akkor az is megoldható, csak kicsit sok idő lesz, de legalább jó társaságban.A közösségi műhely tehát olyan tér, amelyet nyitott, eszközöket ajánl fel, és képességekre tanít. Hogy mire használod, az rajtad és a közösségen múlik. A makerspace pedig olyan tér, ami ezt mind tudja, és ahol a sokféle eszközök mind elérhetők, ezért nem kell egyik műhelyből másikba vándorolni, ha egyszerre több területen barkácsolsz. A lényeg, hogy akarj tanulni és alkotni.

Ezért érdemes kijönni hozzánk Nagykovácsiba, mert itt minden megtalálható egy helyen: gépek, anyagok, közösség. 

A Nagykovácsiban található makerspace.hu-t a Magyar Cserkészszövetség hívta életre, hogy a közösség és közös alkotás értékét megmutassa hazánkban. 

HÍRÜNK A MÉDIÁBAN

Ettől az építős játéktól akar mérnök lenni a gyereke - A vs..hu riportja
Fénymérős kapudrog gyerekeknek - Az Index tesztje
A Petőfi tv üzemlátogatása a nagykovácsi makerspace-ben (18:43-tól indul)
Ezeken a helyeken barkácsolhat Budapesten! - A divany.hu összefoglalója
Riport a littleBits design thinking workshopról a Kossuth rádió Közelről című műsorában
A makerspace.hu a Civil Rádió reggeli magazinjában
Ahol a virtuális világ összeér a valósággal