A kastély mögött bújik meg az oktatási épület, amit a 60-as években azért húztak fel az elefántos torony mellett, hogy a kastély területén még 40 erdészgyereket helyezhessenek el, és ne kelljen hóban-szélben-fagyban hosszú gyalogutat megtenniük az iskoláig.

Ennek az épületnek a felújítására került sor elsőként, miután a Magyar Cserkészszövetség átvette a Nagykovácsi Kastélypark Komplexumot. 2016-tól 3D nyomtatókkal, CNC gépekkel, lézervágókkal felszerelt műhely nyílik benne, ahol felnőttek és gyerekek is teret kapnak a fejlődésre, az alkotásra, a modern gyártástechnológiák megismerésére. A termek egyelőre üresek, de az épület hamarosan készen áll arra, hogy nagykovácsi legújabb közösségi terévé váljon.

 

 

A kastély története

A nagykovácsi kastély valamikor a 19. század közepén épült, a Wattay családtól egy házasság révén a Telekiekhez, majd egy újabb házasságot követően a Tisza családhoz került. Utolsó grófi lakói a második világháború alatt az Egyesült Államokba menekültek, a rendszerváltás előtti időszakban vörös csillag takarta a nemesi címert.

Bővebben...

 

A kastély jövője

A Magyar Cserkészszövetség 2017-re tervezi megnyitni a Nagykovácsi Kastélypark Komplexumot, amely kb. 3 400 négyzetméteres épületállományával és a kapcsolódó 10 hektáros parkjával várja majd az érdeklődőket. Az alábbi menüpontban a tervezett funkciókról és épületekről olvashat.
 

Nyitva tartás

A nagykovácsi Teleki-Tisza-kastély jelenleg felújítás alatt áll, de a kastélypark az elkerített építési területek kivételével hétköznap 9 és 17 óra között látogatható, és 2016-ban is helyszínt ad helyi eseményeknek. A panzió és a makerspace.hu közösségi műhely zavartalanul üzemel, ezek a Kolozsvár utca 2./A-nál található hátsó bejáraton megközelíthetőek.
 
 

Bővebben...