Befejeződött az október közepén nyíló alkotópedagógiai műhely épületének energetikai felújítása az Európai Unió támogatásával. Az oktatási épületben olyan képzések indulnak, amik a cselekedve tanulás elvét alkalmazzák, és megismertetik az iskolás korú gyerekeket a modern gyártástechnológiákkal, így a kétkezi alkotáson keresztül adnak motivációt és tanítanak felelősségre.

Sikeresen lezárult a teljes körű felújítás első szakasza a Nagykovácsi Kastélypark "I" épületénél. Megtörtént a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0270-es azonosítószámú Támogatási Szerződésben szereplő munkák átadás-átvétele. Ebben a szerződésben az oktatási épület komplex épületenergiai felújítására kapott támogatást a Magyar Cserkészszövetség az Európai Uniótól az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA). A majdani Alkotópedagógiai műhely épülete a második szakasz befejeztével - a belsőépítészeti munkák befejezése után - október közepén fog megnyítni.

Mi ez az alkotópedagógiai központ?

A kastély területén a Magyar Cserkészszövetség egy oktatási központot kíván létrehozni, amely 7-18 éves gyerekek számára kínál kézműves foglalkozásokat, különórákat, iskolán kívüli képzéseket. A központ két épületből, a kastélyból és a mellette található műhelyből áll. A foglalkozások a manuális kézügyesség-fejlesztéstől indulnak és digitális tervezőszoftverek alkalmazásán keresztül elvezetnek a 3D nyomtatásig, lézervágásig, CNC-folyamatok alkalmazásáig - ezeket együttesen modern alkotótechnológiáknak hívjuk, és oktatásbeli alkalmazásuk egyre inkább elterjedtebb. 
 
Az alkotópedagógia az a része a cserkészmozgalomnak, amely a tanuló fiatalokat érinti elsősorban és a kétkezi alkotáson keresztül biztosít motivációt a képességek és kompetenciák fejlesztéséhez, neveli és készíti fel a gyerekeket és fiatalokat a dolgos életre. Az alkotópedagógia a cserkészet két fontos elvét, a cselekedve tanulást (learning by doing) és a felelősség-terhelést egyesíti az Amerikából kiindult maker mozgalom eredményeivel. A maker mozgalomról többet ebből az angol nyelvű videóból lehet megtudni (magyar felirat elérhető az oldalon)
 
 
Az alkotópedagógiai műhely olyan tér, amelyben megtalálhatóak a hagyományos kézműves technikák és modern gyártástechnológiai eszközök. Ezeknek a műhelyeknek a különlegessége nem csak a 3D nyomtatók vagy más modern számítógépvezérelt gyártási technológiák jelenléte, hanem az a nevelési folyamat, amely során gyerekeknek átélik az alkotás kihívásait, örömét.
 
A közlemény és a hozzá tartozó képek erről a linkről letölthetők.
 
 
 
 

A kastély története

A nagykovácsi kastély valamikor a 19. század közepén épült, a Wattay családtól egy házasság révén a Telekiekhez, majd egy újabb házasságot követően a Tisza családhoz került. Utolsó grófi lakói a második világháború alatt az Egyesült Államokba menekültek, a rendszerváltás előtti időszakban vörös csillag takarta a nemesi címert.

Bővebben...

 

A kastély jövője

A Magyar Cserkészszövetség 2017-re tervezi megnyitni a Nagykovácsi Kastélypark Komplexumot, amely kb. 3 400 négyzetméteres épületállományával és a kapcsolódó 10 hektáros parkjával várja majd az érdeklődőket. Az alábbi menüpontban a tervezett funkciókról és épületekről olvashat.
 

Nyitva tartás

A nagykovácsi Teleki-Tisza-kastély jelenleg felújítás alatt áll, de a kastélypark az elkerített építési területek kivételével hétköznap 9 és 17 óra között látogatható, és 2016-ban is helyszínt ad helyi eseményeknek. A panzió és a makerspace.hu közösségi műhely zavartalanul üzemel, ezek a Kolozsvár utca 2./A-nál található hátsó bejáraton megközelíthetőek.
 
 

Bővebben...