A felújítási koncepció kialakításánál a Magyar Cserkészszövetség Mérnökirodája maximálisan figyelembe vette a műemléki értékeket, az épületben rejlő lehetőségeket és a nagykovácsi lakosok jogos elvárását, hogy a kastély nyíljon meg a településnek. Amikor a kastélyegyüttes 2014-ben a Magyar Cserkészszövetség tulajdonába került, az épületek csak részben voltak használatban, állaguk leromlott, műemléki értékeik elhomályosultak az átépítések miatt. 

A terveket Gyulai Attila, Katona András és Riedel Miklós építészek készítették, amit alapos műemléki kutatás előzött meg. Ennek eredménye, hogy majdnem minden olyan bővítményt lebontásra jelöltek ki, ami a második világháború után épült. Kivételt csak a kastély mögött álló két épület jelent, az oktatási épület, ami az alkotópedagógiai műhelynek ad majd helyet, és a panzió.

Ez azt is jelenti, hogy a felújítás után az utca felől nézve láthatóvá válik a kastély és annak klasszicista főbejárata, amit csak egy parkosított terület választ majd el a gesztenyefákkal szegélyezett járdától. A meglévő, történeti jellegű fa nyílászárókat és kő elemeket, köztük a Tisza család címerét restraurátorok állítják helyre, és a kastélyépület a feltételezhető 19. századi állapothoz hasonlóan barnával enyhén tört fehér színt kap. Az utcához közeli három megmaradó épületrészben irodák kapnak helyet, a kastély épülete egynapos képzéseknek, tréningek helyszíne lehet a tervezett, 2016-os nyitás után. 

Az építészeti látványterveken a kert és az éjszakai díszkivilágítás még nem a végleges formájában látható, ezeknél az engedélyezés folyamata még tart.

 
 
 

A kastély története

A nagykovácsi kastély valamikor a 19. század közepén épült, a Wattay családtól egy házasság révén a Telekiekhez, majd egy újabb házasságot követően a Tisza családhoz került. Utolsó grófi lakói a második világháború alatt az Egyesült Államokba menekültek, a rendszerváltás előtti időszakban vörös csillag takarta a nemesi címert.

Bővebben...

 

A kastély jövője

A Magyar Cserkészszövetség 2017-re tervezi megnyitni a Nagykovácsi Kastélypark Komplexumot, amely kb. 3 400 négyzetméteres épületállományával és a kapcsolódó 10 hektáros parkjával várja majd az érdeklődőket. Az alábbi menüpontban a tervezett funkciókról és épületekről olvashat.
 

Nyitva tartás

A nagykovácsi Teleki-Tisza-kastély jelenleg felújítás alatt áll, de a kastélypark az elkerített építési területek kivételével hétköznap 9 és 17 óra között látogatható, és 2016-ban is helyszínt ad helyi eseményeknek. A panzió és a makerspace.hu közösségi műhely zavartalanul üzemel, ezek a Kolozsvár utca 2./A-nál található hátsó bejáraton megközelíthetőek.
 
 

Bővebben...