A fővároshoz közeli kastély, ami egészen 2008-ig folyamatosan használatban volt, többször is ideális forgatási helyszínnek bizonyult. Az Elvarázsolt dollárban komoly helikopteres üldözési jelenet indul a parkból, miután a kastélyban Ötvös Csöpi megtalálja a pénzhamisító cselszövő feleségét, majd leleplezi az illegális pénznyomdát az épület melletti toronyban. A Bujtor Istvánnal és Kern Andrással forgatott 1985-ös filmben egy balatoni kastélyt helyettesített a nagykovácsi Teleki-Tisza-kastély. A filmből az is kiderül, hogy a 80-as években az egykor elegáns folyosót lambéria borította, és néhol a falat szemmagasságig zöldre festették a kor iskolai divatjának megfelelően.

A rendszerváltás után 2005-től a kastély a Jóban rosszban című szappanopera Csillagvirág klinikáját játssza, de csak a külső jeleneteket fogatják itt. A kastélyban vették fel a 2014-es Rucomil című szatírát is, ami annak ellenére, hogy egy 24 perces diplomafilm, erős színészgárdát vonultatott fel. Itt a kastély egy elmegyógyintézetnek adott helyet, ahol Pindroch Csaba és Elek Ferenc kezelték többek között Mucsi Zoltánt, amíg meg nem érkezett az ellenőrzés a minisztériumi szakértő, Koltai Róbert személyében. Mivel itt a belső terekben is fogattak, a jelenetekben látszik többek között az épségben maradt 1945 előtti falépcső, és a retro kollégiumi fürdő.

 

A kastély története

A nagykovácsi kastély valamikor a 19. század közepén épült, a Wattay családtól egy házasság révén a Telekiekhez, majd egy újabb házasságot követően a Tisza családhoz került. Utolsó grófi lakói a második világháború alatt az Egyesült Államokba menekültek, a rendszerváltás előtti időszakban vörös csillag takarta a nemesi címert.

Bővebben...

 

A kastély jövője

A Magyar Cserkészszövetség 2017-re tervezi megnyitni a Nagykovácsi Kastélypark Komplexumot, amely kb. 3 400 négyzetméteres épületállományával és a kapcsolódó 10 hektáros parkjával várja majd az érdeklődőket. Az alábbi menüpontban a tervezett funkciókról és épületekről olvashat.
 

Nyitva tartás

A nagykovácsi Teleki-Tisza-kastély jelenleg felújítás alatt áll, de a kastélypark az elkerített építési területek kivételével hétköznap 9 és 17 óra között látogatható, és 2016-ban is helyszínt ad helyi eseményeknek. A panzió és a makerspace.hu közösségi műhely zavartalanul üzemel, ezek a Kolozsvár utca 2./A-nál található hátsó bejáraton megközelíthetőek.
 
 

Bővebben...