2016 tavaszán izgalmas pedagógiai pilotképzésben közreműködött a Magyar Cserkészszövetség által a Teleki-Tisza-kastély területén üzemeltetett nagykovácsi makerspace. “A szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatására” című és NTP-SZTG-M-2015 kódjelű pályázat lehetőséget adott arra, hogy a nemzetközi maker mozgalom oktatási módszereit és a cserkészmódszer elemeit a magyar közoktatás szereplőin próbálhassuk ki.

“Abban biztosak voltunk, hogy a diákok mérhetetlen lelkesek lesznek, hisz a nagykovácsi makerspace foglalkozásain ezt tapasztaltuk - mondja Szebenyi Marianna projektvezető, a Magyar Cserkészszövetség pedagógiai szakértője. - De vajon a hazai magyar tanár, speciális tanulási igényű gyerekekkel foglalkozó vagy épp a művésztanár hogyan viszonyul azokhoz az eszközökhöz, amiről soha nem gondolta volna, hogy használni fogja? Az elektronika, a diódák és LED-ek, a 3D nyomtatók világa vajon visszataszító, idegen lesz számukra?”

Bővebben...

A 2016 áprilisában megkezdődött munkálatok célja, hogy visszanyerje történelmi pompáját a több mint 150 éves épületegyüttes. A felújítási koncepció kialakításánál a Magyar Cserkészszövetség Mérnökirodája maximálisan figyelembe vette a műemléki értékeket és az épületben rejlő lehetőségeket, ezáltal a rekonstrukció tovább emelheti Nagykovácsi fényét. A kivitelezést végző cégeket nyílt közbeszerzési eljárásban választotta ki a Magyar Cserkészszövetség, a felújítást a legkedvezőbb ajánlatot tevő vállalkozás végezheti el a Pest Megyei Kormányhivatal által tavaly kiadott építés engedély alapján.

Bővebben...

A nagykovácsi Teleki-Tisza-kastélyban és a Sztrilich Pál Cserkészparkban kárpátaljai, felvidéki, vajdasági és erdélyi gyerekeket táboroztatott idén a Magyar Cserkészszövetség. A Cser-Készen az életre és a Határtalanul táborokban összesen több mint 2000 határontúli gyerek nyaralhatott Magyarországon, Nagykovácsin kívül például Zánkán. 

Bővebben...

A Nagykovácsi Kastyélypark Komplexum területén alakuló alkotópedagógia műhely önálló holnapon kapott, miután hamarosan a felújított oktatási épületben folytatódhatnak a foglalkozásaink. A makerspace.hu-n megtalálhatóak az aktuális események, és a hetente frissülő blogban bővebben olvashatnak a hosszabb távú tervekről, az alkotó mozgalomról és hazai terjeszkedéséről, de hamarosan arról is lehull a lepel, hogy milyen gépeket lehet majd megismerni és használatba venni a mindenki számára nyitott alkotóműhelyben. Érdemes követni Facebookon a makerspace.hu-t, ahová minden fontos hírt és újdonságot kiposztolunk, de az Instagramon is aktívan jelen vagyunk. 

 

A második magyarországi littleBits foglalkozáson újabb izgalmas feladatot kaptak a 8-12 éves gyerekek. Ezúttal lemezjátszókat építettünk, amikkel aztán meg is szólaltattuk Süsüt, Pinokkiót és Páger Antalt. Köszönjük mindenkinek, aki eljött és velünk játszott a kastély panziójában, legközelebb is szeretettel várunk minden kibontakozni vágyó ifjú feltalálót.

A folytatásra még november végén sor kerül, a pontos dátumról itt a honlapon és a kastély Facebook-oldalán lehet majd tájékozódni, és elsőként a littleBits hírlevélben küldjük ki, ha elindult a regisztráció. A hírlevélre ezen a linken lehet feliratkozni

Bővebben...

A kastély mögött bújik meg az oktatási épület, amit a 60-as években azért húztak fel az elefántos torony mellett, hogy a kastély területén még 40 erdészgyereket helyezhessenek el, és ne kelljen hóban-szélben-fagyban hosszú gyalogutat megtenniük az iskoláig.

Ennek az épületnek a felújítására került sor elsőként, miután a Magyar Cserkészszövetség átvette a Nagykovácsi Kastélypark Komplexumot. 2016-tól 3D nyomtatókkal, CNC gépekkel, lézervágókkal felszerelt műhely nyílik benne, ahol felnőttek és gyerekek is teret kapnak a fejlődésre, az alkotásra, a modern gyártástechnológiák megismerésére. A termek egyelőre üresek, de az épület hamarosan készen áll arra, hogy nagykovácsi legújabb közösségi terévé váljon.

Bővebben...

Szeptember 12-én sok játékkal ismerkedtek egymással az első nagykovácsi cserkészőrs leendő tagjai a kastély parkjában a szép őszi napsütésben. Ezentúl kéthetente szombatonként tart itt őrsgyűlést Springer Bence őrsvezető, a következő néhány alkalommal még lehet csatlakozni. Szeretettel várjuk a 2004-ben vagy korábban született fiúkat és lányokat, legközelebb 2015.09.26-án 16:00 órakor

Bővebben...

 
A feltalálók játékát szeptember 12-én szombaton a 442. Báthory László Cserkészcsapat tagjai és a cserkész családok próbálhatták ki a Sztrilich Pál Cserkészparkban a csapatalapítás 25. évfordulójának alkalmából tartott családi napon. Ahogy a képek is mutatják, lányok és fiúk egyforma lelkesedéssel fogtak neki az alkotásnak, hogy a mágneses elemekből összeállított esztergával gyertyát faraghassanak.

Bővebben...

A nagy érdeklődés miatt eggyel több turnusban tartottuk meg szeptember 5-én az első littleBits foglalkozást a kastélyban, ahol a kis színes áramkörök egyértelmű sikert arattak. Ahogy előre sejtettük, ez egy olyan játék, amire ki vannak éhezve a gyerekek, és a szülők is szívesen adják a kezükbe, mivel hasznos készségeket fejleszt, megérteti az elektronika működését.

A gyerekek kétfős csapatokban ismerkedtek meg az alapkészletttel, és egymással együttműködve építettek működő esztergákat. Ezeket aztán munkára fogták, gyertyákat faragtak meg velük, majd további extra eszközökkel, wifis távirányítóval, LED-lámpával, mozgás- és hangérzékelővel tuningolták tovább. Az egymásra épülő feladatokat gyorsan és meglepően ügyesen oldották meg, volt olyan lelkes résztvevőnk, aki előre felkészült a littleBits alkatrészeiből.

Bővebben...