A nagykovácsi Teleki-Tisza-kastélyban és a Sztrilich Pál Cserkészparkban kárpátaljai, felvidéki, vajdasági és erdélyi gyerekeket táboroztatott idén a Magyar Cserkészszövetség. A Cser-Készen az életre és a Határtalanul táborokban összesen több mint 2000 határontúli gyerek nyaralhatott Magyarországon, Nagykovácsin kívül például Zánkán. 

Az esti tábortüzek és a pénteki néptáncestek elmaradhatatlan kellékei voltak a közösségi élménynek, a táborok hangulatát a Magyar Cserkészszövetség Facebook-oldalára felkerült képek mellett ez a táborokat levezénylő száz cserkészvezető számára készült videó is remekül visszaadja:

 

Segítség kárpátaljaiaknak

Emellett nemrég zárult a cserkészszövetség “Most tudsz. Segíts! Együtt Kárpátaljáért!” elnevezésű kárpátaljai közösségtámogató programjának első szakasza. Ennek részeként közösségszervezőket küldtek Magyarországról Kárpátaljára, hogy segítsék az ottani települések cserkészcsapatait, kisközösségeit, és többmilió forint adományt gyűjtöttek össze.

Öt hónap alatt öt ösztöndíjas vállalt aktív szerepet a helyi közösségi életben és a cserkészmunkában, főként Beregszászon, Munkácson, Ungváron, Beregrákoson, Koncházán, Sislócon, Perecsenyben és Karácsfalván. Szerveztek gyerekprogramokat, őrsgyűléseket, kézműves és szabadidős foglalkozásokat, bábszínházat, szeptembertől pedig iskolai korrepetálást is. Emellett részt vettek hittantáborokban, családi napokon, és segítettek az érkező segélyszállítmányok kiosztásában is.

A program finanszírozására adománygyűjtést hirdettek meg, amire több kontinens magyarjai összesen több mint hatmillió forintnak megfelelő összeget adományoztak.