A kastély jövője

 
 
A Nagykovácsi Kastélypark Komplexum hasznosításának vizsgálata céljából a Magyar Cserkészszövetség alapos kutatást végzett, és az egyes épületek végleges funkcióit sikerült úgy kialakítani, hogy szerves egységet hozzanak létre. 
 

Egynapos képzések, réningek és rendezvények helyszíne

Több száz céget érintő reprezentatív kutatásunk alapján Nagykovácsi egynapos képzések és tréningek számára ideális, keresett helyszín. Ezen a szolgáltatási területen a cserkészetnek jelentős tapasztalata van, és az épületben saját belső képzések, illetve külsős rendezvények is helyet kapnak majd. A kastély három olyan speciális tréningtermet foglal magában, amelyeket külső vállalkozások piaci alapon is igénybe vehetnek céges tréningekhez, rendezvényekhez.

A kastélyi környezet ideális lehetőséget biztosít rendezvények, esküvők megtartására is. Célunk, hogy a jövőben ilyen irányba is megnyissuk az épület ajtajait.
 
 
 
 
 
 

Irodaépületek

 
A területen található további három műemléki épület hasznosítása, bérbeadása megkezdődött! Ezek az épületek a kastély történelmi épületegyütteséhez tartoznak, ezért nem kerülnek lebontásra, hanem új (irodai) funkciót kapnak a komplexum részeként. Az ide költöző vállalkozások kastélyi környezetben, díszkertre néző, nyugodt környezetben végezhetik tevékenységüket.
 
 
A megmaradó épületek. A térkép kattintásra nagyobb lesz!
 
 
 
 

 

Műhelyközpont modern technológiákkal

 
A területen található oktatási épületben egy speciális alkotópedagógiai műhelyközpontot hoztunk létre 2015 őszétől makerspace.hu néven. Itt a cserkészmódszer cselekedve tanulás elvéhez hű oktatási programot dolgozunk ki a 6-18 éves korosztály számára. 
 
Ebben az épületben minden olyan modern gyártástechnológia helyet kap, amellyel számítógép által vezérelt előállítási folyamatokat lehet végrehajtani. A kísérleti műhely célja, hogy egy olyan szolgáltatóegységet hozzon létre, amely a cserkészet értékeit (cselekedve tanulás, kisközösségi munka, a munka értéke és az alkotás öröme) meg tudja mutatni minél több magyar általános iskolás és középiskolás fiatalnak. A Magyar Cserkészszövetség célja országos hálózatot építeni a Nagykovácsiban megvalósuló alkotópedagógiai műhelyközpont mintájára.
 
Ez a műhely színvonalas programokat kínál a környék ifjúsága számára szabadon, valamint a környék iskoláival együttműködésben, amelyek során megélhetik a cserkészet legfontosabb értékeit, próbára tehetik magukat a valós ipari termelési folyamatok szimulációjában, ezen keresztül betekintést kapnak különböző szakterületek tevékenységeibe, modern technológiákat próbálhatnak ki (3D nyomtatás, CNC gépek), és olyan új kompetenciákat sajátíthatnak el, amelyek tudatossá és kezdeményezővé teszik őket. 
 
 
 
A műhely az egész hazai és határon túli cserkészmozgalomnak is új lehetőségeket, programokat kínál, illetve egy állandó tér lesz, amelyben új eszközöket, anyagokat hozhatnak létre: sátrakat, outdoor eszközöket, jelmezeket a hagyományos cserkész és nem cserkész rendezvényekhez.
 
 
Az építészeti látványterveken a kert még nem a végleges formájában látható, az engedélyezés folyamata még tart. Az összes látványterv itt tekinthető meg.
Fotó: Makerbot/Facebook.